Zdravé stravování a snaha o štíhlou postavu vedou k vytlačování sacharidů z jídelníčku. Často se pak ale stává, že ačkoli je člověk nasycen, neustále má chuť na sladké. To je také častou příčinou porušení dodržování diety nebo následným jojo efektem po ní. Co dělat? Pomozme si zdroji z přírody. Velmi vhodnou je v tomto ohledu stévie sladká.
Jedná se o přírodní látku, která má výbornou sladkou chuť a vysokou sladivost. Přitom neobsahuje žádné kalorie, čímž se stává zdravou náhražkou cukru či umělých sladidel. Slouží nejen k oslazení čaje či kávy, může se používat místo cukru při vaření či pečení. Kromě dietářů ji ocení též diabetici. Sladké jsou už jenom syrové lístky této zelené rostliny, které dokážou sladkou chuť udržet ještě dlouho po rozžvýkání, čímž zamezí chuti na sladké a porušování zdravého životního stylu.
Jaké jsou její další výhody oproti klasickým cukrům a umělým sladidlům? Kromě již zmiňovaných sem patří také 200-300krát vyšší sladivost než u běžných cukrů, dále její schopnost udržovat v rovnováze cukr v krvi či schopnost regulace bakterií v ústní dutině.
Rostlinu si můžeme buď sami vypěstovat nebo ji prostě koupit – kvalitním zdrojem je například https://www.nakliceno.cz/stevie/sladidlo-300-tablet–18g/. Užívání zpracované rostliny je mnohem pohodlnější, koupíte již připravené sladidlo, nemusíte se s ničím obtěžovat. Pokud si ale přece jen rádi vše děláte sami, semínka či sazeničky lze zakoupit ve větších zahradnictvích. Pěstování není úplně jednoduché, protože během vegetačního období rostlina vyžaduje zvýšenou péči. Potřebuje světlo, stabilní teplotu kolem 20 °C a časté rosení. Pokud se ale vše zadaří, lze z jedné rostlinky získat až 250 g lístků, které lze uchovávat sušením či mražením.
Rostlina nese latinský název stevia rebaudiana Bertoni, který se překládá jako stévie sladká či cukerná, sladká tráva či medové lístky. Dorůstá do výšky 60-90 cm, hodně košatí a je tedy bohatá na nať i lístky. Původem pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Paraguaje. Teď už nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní pěst.